zaterdag 22 maart 2014

Perge aan het einde van de groene canyon

Eenvoudiger geschreven dan gedaan in een streek waar de wegen geen naam hebben en de begeleider TomTom in imitatiemodus zet waardoor je op honderd onmogelijke plaatsen moet afslaan of keren. TomTom is feitelijk ongeschikt om iets te zoeken in Turkije alhoewel hij me wel steeds naar huis brengt omdat hij de naam van ons hotel kent. Ongelooflijk.
Laat je in elk geval niet tegenhouden door de horde binnenlandse schonen en rij direct door naar de poort van Perge, anders word je gepluimd en heb je niets gezien van de oude stad. Men zegge het voort!

Voor de rest is de canyon prachtig.



Het kader is wel groots. De inwoners schijnen authentiek en ze hebben alles gebruikt wat er aanwezig was. Er wonen nog 1000 mensen in de omgeving die aan terrasbouw doen. De vrouwen verlaten het dorp nooit en breien 's winters kleurrijke kousen die ze me zelfs met de mooiste glimlach niet kunnen verkopen.




One, two, three, four, what am i looking for?










vrijdag 21 maart 2014

Aspendos

Vandaag belandden we in Aspendos, beroemd om zijn perfect gerestaureerd theater. Ze werken er nog aan en het is ontoegankelijk.
Dus eerst de Seldsjoekenbrug (vernieuwd 13 e eeuw door de...) dichtbij fotograferen en enkele kwade ogen kopen, of liever een bescherming ertegen.


Het theater van Aspendos is door werken ontoegankelijk en dus was het hopeloos de (ongerestaureerde) rest van het domein om onze 30tl inkom +5tl parkeergeldopde lege parking te honoreren. Als het weer in maart meezit is turkije echt een aanrader, hoewel, er worden nu ook busladingen Britten aangevoerd.


Er zijn winkels met verdiepingen op het plein


Er staan wat recentere gebouwen overeind zoals het koor van een basilicum en enkele gevels


Blijkbaar werd de Romeinse aquaduct, die de hele vallei overspande, deftig gerecycleerd


Om het kwade oog uit mijn omgeving te bannen kocht ik enkele bezweringen. Maar deze beschermen enkel de ontvangers...... En ikke?










donderdag 20 maart 2014

Nog watervallen en ruïnes.


Bij de rit van Side naar Perge, nabij Antalya, reden we de afrit voorbij en reden dus maar verder naar Kursunlu. Daar wachtten ons niet alleen watervallen op maar ook enorm beveiligde hoogwaardigheidsbekleders, die ik, behalve een met een perfecte snor, niet denk te kennen of gezien te hebben. Gezien de nakende verkiezingen van 30 maart zal het zeker geen vrije uitstap betreffen.
De watervallen zijn sowieso prachtig en men kan ze mits een nat pak ook langs achter bewonderen.



Perge vinden is uiteindelijk een hele droppingtocht, wat de borden zijn enkel uit één enkele rijrichting zichtbaar. Perge werd ca 3000 bc. gesticht door de Hittieten, die zowat heel de Turkse zuidkust in handen hadden in deze vervlogen tijden. Toen de Grieken en later de Romeinen kwamen, waren ze reeds lang naar de zwarte zee en de noorderzon verdwenen op weg om het dietse volk te worden.
Hun opvolgers lieten ons de tweede grootste stad uit het Romeinse rijk achter. Kolossaal! Een woud van zuilen en meer dan een kilometer blootgelegde waterkanalen langs de lanen.

Verschillende badhuizen en een enorme piste met een open uiteinde. Er tegenover een reuzentheater dat jammer genoeg ontoegankelijk is en in tegenlicht lag.









woensdag 19 maart 2014

Lyrbe (Seleukia) en Manavgat watervallen (versie2)


Lyrbe ligt hoog op de heuvel en werd zeer robuust gebouwd zodat zelfs Alexander de aftocht moest blazen. Hij moest immers nog naar Indie. Wij hebben de stadspoort ingenomen en de degelijke architectuur bewonderd. Er staan zelfs nog hele gebouwen en gevels recht. Die Hettieten werkten met verdiepingen. Ze hadden reeds een bouwsteen in de maag....
Op deze tijd van het jaar heb je kans om op een middag zeven man en een stille tegen te komen ipv 700 gezichten.


Van de watervallen van ManAvgat hebben we nu de betalende versie gezien en ik heb er een filmpje van gemaakt, gegrom inbegrepen.

dinsdag 18 maart 2014

De Turkse Rivièra stelt niet teleur

Ons hotel schenkt ons meestal voldoening maar vandaag missen wij 2 badhanddoeken.

Side spreidt heel wat antiek geweld tentoon.


Manavgat, is met zijn 100.000 Turken inzake verkeer een wespennest waar strepen en borden verdwijnen achter geparkeerde auto's met knipperlichten.

De stroom met dezelfde naam heeft ook zijn kuren maar wordt ook opgehouden achter 2 stuwdammen.

Onderweg zien we schaapjes



Onze spiksplinternieuwe Hyundai heeft voorlopig Manavgat overleeft en ik heb hen toegang tot deze stad verboden. TomTom heeft een ernstige vermaning omdat hij behalve de hotelnamen niet veel zaaks kent omtrent de Turkse zuidkust.