zaterdag 29 maart 2014

Termessos en Düden Selalesi of Dudenwatervallen

Dit was de laatste dag met de huurwagen en na een dubbele slippartij bij het afdalen vanaf Termessos twee ontvelde knieën en een gekneusde Lumix. Dat Titanium is straf spul.
De klim vanaf de parking tot op de agora annex theater is ca 350 meter. Daarbij komt nog een dikke 100 m klimmen allerlei wat ons brengt ca. 450m. Vermenigvuldig dat ca 120 kg in beladen toestand en je weet welke potentiële energie ik heb opgebouwd. Dat moest ook eens veilig naar beneden komen. Elke verplaatsing was op, tussen, over keien, reuzenblokken en gepolierd marmer met trappen tot 70 cm hoog. Nog geen proficiat voor twee echte gepensioneerden?

Eerst de paden


Dan de stenen en muren









Er is nog veel ongeruimd puin!


Omzeggens alle zuilen waren beschreven in Griekse drukletters en er zijn ook veel vierkante zuilen.




Het theater ligt er bij alsof het pas is ingestort en naast de markt liggen 5 cisternen waarvan de grootste zichtbare zeker 17 m diep en meer dan 10 m diameter.


De meeste grafnissen zijn in de rotswanden maar er is ook een speciale grafkelder met 4deurtjes in de zijwand. De voorhand is weggeslagen, de achterstand is soliede rots.








Als verpozing en afsluiterje bezochten we de watervallen dicht bij Antalya: Düden Selalesi. 






woensdag 26 maart 2014

Moeilijk gaat ook. De weg naar Kargihan loopt over grind en keien.

Als ik spreek over de weg, dan is dat een stuk van 20 km van de 35. TomTom weet zeker niets van een weg in aanleg en het is enkel op karakter dat men kan overleven want de Turkse borden dateren van voor de oorlog. We hadden nog enkele andere relieken op het oog zoals Etenna, op vogelvlucht 5km maar in werkelijkheid ergens op de maan.

Kargihan dus,is blijkbaar een oude Turkse kazerne met paardenstallen, schietgaten en kazematten incluis. Onverwoestbaar in grote blokken natuursteen gebouwd en dus nog klaar om hergebruikt te worden.

We hopen onze frustratie morgen kwijt te geraken in Termessos, 145km verder avontuur op Turkse wegen.












dinsdag 25 maart 2014

Syedra is vindbaar maar Laertes niet

25 km over Alanya centrum, dus 10 km verder dan de langs de kust uitgestrekte stad Alanya ligt de antieke stad Seydra. Een van de onberekende ruïnes maar eenmaal ze ontdekt worden ze een ware revelatie: een plaats met genoeg karakter om je er desnoods een paar uur op een omgevallen zuil te parkeren en te genieten van de stilte, de ruïnes en de zon.
Om Syedra te bereiken moet je een tiental kilometer over grint, keien en rotsen. De parking is geplaveid met nagelnieuwe gebroken natuursteen. Het klimpad is eerder bestemd voor alpinisten. Eerst enkele huizen, dan een badplaats. Het derde niveau van ruïnes is een lange muur met nissen en een gevallen zuilengalerije: adembenemend. 



Op het einde een trap naar het volgende niveau.


Op het hogere plan vinden we zowaar een verwilderde tuin met stokrozen, minihulst, kruidnagel, cyclamen en gele bloemen waarvan we de naam niet kennen. Daar bevindt zich ook een grootkeuken.



De afdaling is even moeilijk als de klim maar onze auto wacht ons op evenals een onbekende, die met de moto is gekomen. Deze foto stelde hem op zijn ongemak.
Boven was de grond omgewoeld, eerder door een schop dan door de schildpadden met legdrang!



Ons tweede project was het wat verderop gelegen Laertes. Het koste ons uiteindelijk een bergrit van 15 km en een safaririt van telkens 9km heen en terug met als enige ervaring een heus wegavontuur. Laertes is niet te vinden. Waarschijnlijk staat de pijl verkeerd en vermits zowel TomTom als wegenkaart verlet laten.....




Als enige troost vonden we hectares bananenplantages, die de boeren aan het bijkappen en oproken waren.







zondag 23 maart 2014

Sagalassos, de sponsors.




De heroprichting van bovenstaand monument werd gesponsord door Bacop en daarna verdergezet en vervolledigd door Arco.




Sagalassos, tussen vertwijfeling en extase.

189 kilometer ver! Om 8uur vertrekken, 3 uur rijden, 3 1/2uur klimmen en dalen op de site en opnieuw 3 uur rijden. Er waren enkel nog Franse flyers beschikbaar, geen Duitse, Engelse laat staan Nederlandse, maar voor Belgen? Wat denk je? Mijn goesting was reeds over.
Het eerste gezicht was ontgoochelend: enkele ontoegankelijke terrassen met wankele tegels en een bergwand met holten voor urnen....


Een volledig ingestorte basiliek, ooit opgebouwd met de recup van een tempel van Dyonisos. Basilica rasa dus.
Na nog enkele vetverbrandingsoefeningen komen we aan in de bovenstad. Een resem openbaringen:


Eerst gebruik maken van de telelens om aan een roekeloze klim van 400 meter aan 30% naar het theater te ontkomen.



Daarna de extase waarvan ik ook een filmje maakte.





Hier wil ik gerust een paar uur blijven hangen!

In de benedenstad ontmoeten we professor Jeroen Poblome op inspectie. De schade is gering na de winter maar het heeft teweinig gesneeuwd en het weer is uitzonderlijk mild. Dank u voor het weer!
De benedenstad omvat onder meer een markt en de "bondgenotenlaan van de stad" met winkeltjes.




Zoek gerust op de site van KU Leuven om meer inlichtingen. www.kuleuven.be departement of archeology. Sagalassos.