vrijdag 17 juli 2009

Zelfs bij regen en ontij zijn de Altafjorden bij de minste opklaring adembenemend mooi, overweldigend en ruw met verspreide sneeuwvlekken op de toppen van de bergen. Een veer geeft toegang tot het eiland Aroja

 

Tussen het liefelijke Straumen en de Rapperfjorden leidt een brug naar Hammerfest

 

De Noorse fjorden produceren heel wat wieren. Ze spoelen aan op de oevers.

 

Op 15 juli is de middernachtszon aan de noordkaap wel degelijk een volle zon, die niet onder gaat!

 

dinsdag 14 juli 2009

De hoofdsteden van de Sami in Noorwegen.








De paar tienduizend Sami in Noorwegen hebben er een hoofdplaats, een verspreid dorpje Kautokeino.

Hun tipivormig parlement bevindt zich in Karasjok, een gemeente met een hotel, een minibank en een grote winkel.

Brievenbussen hangen in Finland steevast gegroepeerd in een kapelle(tje)



 

Het Pallas Ounastunturi National Park (Finland)

Het gebied is vrij toegankelijk via de wegen die er door lopen. Er zijn zowel romantische bosgebieden als moerassen te bewonderen. Vooral miljoenen kleine vliegjes in de bossen en honderdduizenden uit de kluiten gewassen muggen zijn er in goeden doen; als ze mijn hand, jas of iets anders  niet tegenkomen. Ik heb vier builen op het hoofd en één op de hand. Het aantal slachtoffers bij de gevleugelde vijand heb ik niet geteld. Er hangen er ook een onbepaald aantal tussen de voorspoiler en de afgekuiste voorruit...Daar zijn geen foto's van beschikbaar.

Hout opslaan

Niet alleen grote bomen worden geveld. Het afval en de kleine stammetjes worden verwerkt tot brandhout

Korstmossen

Wie er mocht aan twijfelen of er korstmossen zijn boven de poolcirkel en of ze worden afgegraasd ziet hiet het verschil tussen de korstmossen buiten en binnen een omheining.


maandag 13 juli 2009

Verder langs de Zweedse E45, E10 en weg394 naar Muonio in Fins Lapland











Ik kan er nog steeds niet over dat we onze eigen poolstreek aan het ontbossen zijn en ondertussen het vingertje naar Jan en Alleman opsteken.
Wat ik wel wil in de kijker zetten is de Stosfossen, de kolossale watervallen op de Piteälv-rivier juist onder de Poolcirkel.

Vooraleer we Jokkmott zien komen we de Poolcirkel tegen. Hij ligt er een stukje uitgelegd in witgekalkte rotsblokken tussen het weelderige groen en je kan er een "attest" kopen in een ogenschijnlijk goeddraaiende zaak, die ik omwille van haar monopolypositie zelfs niet wil in beeld brengen. De Poolcirkel in florissante doen! Ik had het me gans anders voorgesteld! Mijn groene KIA past in het plaatje.

Wat verder in het Lapse landschap kwamen we sporadisch kuddes elanden tegen, koeien wel te verstaan, op afstand gevolgd door stieren met fluwelen gewei. Een jong stiertje met wat late rui zag er zo deerlijk uit dat ik hem een plaatje gun is deze blog. Arm pluisje...

Nadat we voor de prijs van een paar flessen wijn onze tank volgooiden met onze resterende SEK's trokken we de Eurozone binnen voor één nacht.

De Euro hebben ze reeds ingevoerd in Finland, de fondsen zijn goed besteed aan vlotte wegen. De meer verfijnde rest volgt obligaat want anders <> <> <> ? ? ? ?

zondag 12 juli 2009

Een intrede in Lapland

De zon heeft haar intrede gedaan en we wagen ons verder langs de E45, die Göteborg verbindt met Nordkapp in Noorwegen.
Dank zij de wisselende bewolking wordt het geen eentonige reis op het rode asfalt tussen de dennebossen. Aan de hoogte van de sparren ziet men wanneer het perceel werd gerooid maar in enkele jaren worden de oude bomen bijgebeend in de hoogte.
Wanneer we Lapland binnenrijden verandert de kleur van de rijweg in het ons vertrouwde grijs maar de bomen verkleinen van gedaante. De gerooide percelen hebben duidelijk veel meer moeite om te herstellen dan in het zuiden en menige dwergsparren worden omzoomd door dwergberken. De bodem wordt geradbraakt door water en ijs.
In Vilhelmina wordt met muziek en kraampjes met bergen drop het Walhalla gevierd, het eeuwigdurende licht.
Onwaarschijnlijk hoog in het zwerk priemt de zon dwarsdoor de huid maar wat zijn de venen en beken prachtig.
In Arvidsjaur, de lappenhoofdstad van Zweden bezoeken we Kyrkastad, de wijk waar de lappen samenkwamen bij alle belangrijke gebeurtenissen zoals geboorte, huwelijk en dood.
Een lief inwijkelingetje uit Zweden kijkt zo diep in mijn ogen dat we twee desserts krijgen en anderhalve kilo zwaarder dan gewenst naar de hotelkamer kruipen.