zaterdag 17 juli 2010

Een rondje over Sunndalsöra en Andalsness






Noorwegen is niet alleen het land van fjorden vol water en regenwater, ook de sneeuw blijft voorlopig nog wat liggen en smelten tijdens de zomermaanden. Dat geeft aanleiding tot honderden stortbeken en watervallen van klein tot gigantisch (200 X Coo).
De Sunndalen is ongewoon prachtig (ook in het Noors) maar wie dacht alles gezien te hebben moet dicht bij Andalsness de Trollstigen eens beklimmen: een strijd tegen haarspelbochten, smalle weg en mega-campers, die geen cm wijken of milliseconde wachten. Op sommige plaatsen worden megacaravans en megacampers toch best verboden al vind ik ze anders wel sympatiek als ik ze niet te vaak tegenkom.
Ook in het koopcenter van Oppdal mag geen trol ontbreken.
Een stijgende frustratie is de lichaamslengte van de Noren ook al zijn ze behulpzaam: (in vrije fonetische weergave)zol ei hjelped droagene? Nog een paar maand en ik ben er mee weg!

vrijdag 16 juli 2010

Van Skeikampen naar Oppdal


De E6 slingert zich naar Trondheim, niet als een autostrade maar meestal als een goed onderhouden tweebaansweg.De Baan 27 is echter een prachtig alternatief tussen Ringebu en Eysteinkyrkja. De hoogvlakte waarover zij zich slingert is verrassend afwisselend, zeker onder de zon. Het Rondane nasjonalpark schittert met een tapijt van luminicerende mossen. Wat verder, maar dan langs de E6, in Magalaupe, wringt zicht een bergstroom door een smalle spleet.
We genieten op het terras van het Quality Hotel in Oppdal van de middagzon. Dit Hotel ligt pal naast het station en heeft bij manier van spreken een perron in dit station. Tot nu toe (23.30) hebben we geen last van lawaai en het is nog steeds niet donker maar er is wel flinke schemer.

donderdag 15 juli 2010

Rond Gausdal (ten noorden van Lillehammer)



Een rondrit in de omgeving van Gausdal leverde ons een aangename maar natte dag op. De weergoden hebben namelijk beslist om de opklaringen uit te stellen tot na 18 uur. De regenbuien beginnen steevast om 8 uur ’s morgens.
Zoals overal wordt er zorg besteed aan de (gemeenschappelijke) vuilnisstalletjes. Deze worden op de oude manier gedicht met berkenschors waarop een laag begroeide aade wordt aangebracht zoals hier bij Dalseter.
De Stavkirke van Ringebu is een zeldzame overlever van honderden vroegmiddeleeuwse (12e E) houten kerken die Noorwegen overheersten. De toegang is 40 NOK per Vokse(volwassene) wat ons direct aan het rekenen zet. Niets is goedkoop in Noorwegen, ook de diesel niet (11,48 NOK).

woensdag 14 juli 2010

Van Oslo naar Skeikampen met een openbloeiende zon




De vrees voor de eeuwige regen moest het onderspit delven tegen een optimische zon.
langs de oevers van de Randfjorden reden we naar het skigebied Skeikampen, dat er in de zomer naakt maar verleidelijk grillig bijligt. Daarbij moesten we langs Lillehammer, waar eertijds de olympische winterspelen plaatsvonden.
We kwamen voor éénmaal tot een eensluidend besluit: onder de zon is alles zoveel mooier. Meer van dat aub!

dinsdag 13 juli 2010

Van Göteborg naar Oslo13/07/10






We waren zeker van onszelf, net zo zeker als van de onweersbuien en dus reden we 60 km op de E6 naar het zuiden, richting Copenhavn ipv Oslo. Gelukkig zag ik een opklaring links van me. Daisy wou de Garmin reeds door het raam kieperen omdat hij steeds voorstelde om naat Goeteborg te rijden. Terecht dus.
Een hamburger-friet kost in het Rica Hotel Hellsfyre in Oslo 195 NOK, 23 Euro??? Vanavond eten we de rest van onze charcuterie op!
Eerst van de opklaringen profiteren om het Vigilantenpark te ondergaan en het park rond het paleis van de Kong onder de loep te nemen.
Volgens mij heeft een gefrustreerde homosexueel dat park versierd met tientallen naakte venten met flinke geslachtsdelen in alle mogelijke situaties. Wat de dames van de situatie denken durf ik niet te vragen maar ik meen meerdere reacties van verfbijsterde euforie te erkennen.
Rond dat paleis paraderen gegarandeerd 3 wachten met een scheve paardenstaart op hun bolhoed en ze slaan met hun (platte)voeten hardtegen de grond. In Brussel heb ik zoiets nog nooit gezien Wel was ik indertijd toevallig getuige van Mobutu's aanwezigheid in een wachthuisje bij het paleis. Waarschijnlijk heeft het daar gezworen de koning in Congo te vervangen, wat hem gelukt is trouwens.

Van Ronse naar Kiel op 12/07/10

Reeds om 8u30 stonden de straten blank en iedereen dacht dat het voorbij was, dat onweer.Verkeerd!!
We werden achtervolgd door onweders tot in Kiel: geen 5 of 10 onweders maar 16 onweders met een duur tussen de 20 en de 40 minuten. Iedereen in de wagen doof van de inslagen van de reuzendruppels en soms smeltende hagel op de voorruit: Afmattend! Zicht beperkt tot 10 meter. Halfweg een stau van 35 km. Op vlucht door de landelijke wegen van Sleeswijk-Holstein: erg, erg landelijk en vermoedelijk allemaal gesloten lussen vol enorme vrachtwagens en paniekerige toeristen. Alle op- en afritten vernield, afgesloten, ontoegankelijk door werken of stau....
Gelukkig verkeerde ik in de mening dat de boot pas om 19u30 vertrok. Het reisbureau had nagelaten de reiscode voor de Stena Line mee te delen en we trachtten de zaak telefonisch te regelen. Oef alls kwam in orde.
We reden de veer binnen en er was nog plaats voor 6 auto's. "Dat was effen stressen" poneerde de Nederlandse die voor ons was binnengereden. "Zo close!"zuchtte de Vlaming die net achter ons de boot binnenstoof.
De poorten sloten met gedruis.
"Toet" zei de boot en voor we de laadvloer af waren dreunde de veer van wal. OEF!VERBIJSTERING EN FEESTSTEMMING.
Snel een paar Jupilers de nek omdraaien voor de Noorse douane er graten in vindt maar eerst een gedroogd half piepkuiken met een pond mayonaise, een halve tomaat en een graag halfgare frieten naar binnen werken. Te moe om in opstand te komen. Wat een vakantie!